Η ιστορία του Πάρκου «Αντώνης Τρίτσης» κρατάει από τις αρχές του 1990 όταν ο χώρος ήταν γεμάτος από πανύψηλα πεύκα που καταστράφηκαν για να γίνει αυτό που σήμερα αντιμετωπίζεται ως πρόβλημα.
Τότε όλα ξεκίνησαν με ένα ανοικτό διαδημοτικό συμβούλιο που έγινε στον χώρο της «ΕΣΤΙΑΣ» με την συμμετοχή πλήθους πολιτών από τους τρεις δήμους.
Οι τότε δημοτικές αρχές από τις οποίες προήλθαν και οι τρεις σημερινοί δήμαρχοι δέχθηκαν να ανατεθούν σχεδόν τα πάντα στον περιβόητο «Οργανισμό της Αθήνας». Τελικά προέκυψε το σημερινό πρόβλημα στο Πάρκο αφού εξαιρέθηκαν από τον χώρο,εκτάσεις που διεκδικούσε ο ιδιώτης.
Οι κάτοικοι που δραστηριοποιήθηκαν εκείνο το διάστημα ανέπτυξαν ένα τοπικό κίνημα,παραστάθηκαν στα δημοτικά συμβούλια και ζήτησαν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα που θα ξεκινούσαν. Όμως σε αυτά τα δημοτικά συμβούλια οι αγωνιστές κάτοικοι λοιδωρήθηκαν από τις δημοτικές αρχές (από τις οποίες προήλθαν οι σημερινοί δήμαρχοι) και τη μόνη υπόσχεση που πήραν ήταν να κάνουν τις προσφυγές και αυτοί θα τις…υποστηρίξουν.
Αντί λοιπόν οι δήμαρχοι να ηγηθούν του αγώνα προτίμησαν να αφήσουν μόνους τους δημότες.
Παρόλα αυτά οι πολίτες της περιοχής έκαναν προσφυγές που εξετάστηκαν από το γνωμοδοτικό συμβούλιο της ΚΕΔ (αυτή που σήμερα που πρωταγωνιστεί στις αποκαλύψεις του σκανδάλου του Βατοπεδίου) όπου με ψήφους μία υπέρ των δημοτών(του Προέδρου και μέλους της ανώτατης δημοτικής αρχής) και δύο υπέρ του ιδιώτη(των υπαλλήλων της ΚΕΔ).
Οι δημοτικές αρχές διακρίθηκαν με την απουσία τους.
Από τότε και μετά άρχισε ο χορός της «αξιοποίησης» των παρακείμενων χώρων του ΠΑΡΚΟΥ με πρώτη δράση την δημιουργία τεράστιου super-market(Continent και μετά Carrefour).
Και τότε οι κάτοικοι ξεσηκώθηκαν και πάλι όμως οι δημοτικές αρχές κρύφτηκαν. Για να έρθουν στη συνέχεια τα σινεμά STERS προκειμένου να «αξιοποιήσουν» ως προίκα το ΠΑΡΚΟ.
Αφού λοιπόν η κατασκευή του ΠΑΡΚΟΥ εντάχθηκε σε Ευρωπαικό Πρόγραμμα ,εκπονήθηκαν και εγκρίθηκαν οι απαραίτητες μελέτες και τελικά έγινε το έργο που «βλέπουμε» σήμερα.
Κανένα ενδιαφέρον από τις δημοτικές αρχές για το έργο που ΔΕΝ ΥΛΟΠΟΙΗΘΗΚΕ με βάση τις εγκεκριμένες μελέτες!!!
Το ΥΠΕΧΩΔΕ είχε υποσχεθεί ότι θα αναλάμβανε τη συντήρηση του ΠΑΡΚΟΥ με παροχή συγκεκριμένου ετήσιου κονδυλίου.
Όμως:
- Ουδέποτε έδωσε χρήματα που είχε υποσχεθεί (επιβεβαίωση του δήθεν ενδιαφέροντος του για το περιβάλλον).
- Ανάθεσε τη λειτουργία του λειψού «Πάρκου» στον Οργανισμό της Αθήνας (από όπου ξεκίνησε το κακό).
- Ο Οργανισμός απέτυχε να συγκροτήσει Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου και έδωσε την σκυτάλη…
- Την σκυτάλη την πήρε ο ΑΣΔΑ που και αυτός παρά την αρχική του ενασχόληση, απέτυχε να διαχειριστεί το Πάρκο και το έκανε πάσα στους πέριξ δήμους.
- Οι πέριξ δήμοι δέχτηκαν την πάσα αλλά απέτυχαν και αυτοί να διαχειριστούν το ΠΑΡΚΟ και τις ανάγκες του.
Σε όλα αυτά τα χρόνια οι δημοτικές αρχές και ο ΑΣΔΑ δεν πραγματοποίησαν καμία ουσιαστική διεκδίκηση για το ΠΑΡΚΟ που αργοπεθαίνει καθημερινά.
Δεν ζήτησαν πουθενά ευθύνες για τις εγκληματικές ελλείψεις του ΠΑΡΚΟΥ.
Δεν ασχολήθηκαν καθόλου με τις βαρύτατες καταγγελίες που ακούγονταν περί οργίου ατασθαλιών κατά την κατασκευή του.
Δεν απευθύνθηκαν ποτέ στον πολίτη ώστε να ζητήσουν την συμπαράστασή του για το περιβαλλοντικό έγκλημα που χρόνια συντελείται.
Σήμερα ξαφνικά «ΞΥΠΝΗΣΑΝ» ! Τι συμβαίνει;
Δεν είναι καθόλου νέοι οι επικεφαλής των δημοτικών αρχών.
Αντίθετα υπήρξαν στελέχη που τα χρόνια της ΣΥΜΦΟΡΑΣ του Πάρκου επέτρεψαν και άφησαν δύο χρόνια να περάσουν και τώρα που το ζήτημα το επαναφέρουν οι πολίτες και τα ΜΜΕ σηκώνουν τάχα την σημαία της «επανάστασης» για το Πάρκο.
ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΣΤΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ.
Από εδώ και μετά.
Οφείλουμε όλοι να δράσουμε,να διεκδικήσουμε,να απαιτήσουμε.
Και θα το κάνουμε.
Για να μην μας μπλέξουν και πάλι σε «περίεργες» και παρελκυστικές πρακτικές.
Εμείς προτείνουμε:
- Πρώτον: να προσφύγουμε στους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς της πατρίδας μας και να ελέγξουν όλο το φάκελο του Πάρκου.
- Δεύτερον: αν δεν υπάρξει ανταπόκριση σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα (δύο-τριών μηνών) να προσφύγουμε έστω στους ελεγκτικούς μηχανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
- Τρίτον: να ζητήσουμε τις πολιτικές δεσμεύσεις όλων των πολιτικών κομμάτων για την οριστική διευθέτηση του ζητήματος του Πάρκου.
Για εμάς δεν μπορούν να αγνοούν την υποχρέωση του ΥΠΕΧΩΔΕ για την εξασφάλιση πόρων ώστε το Πάρκο να συντηρείται μόνιμα και αποτελεσματικά.
Τις απαντήσεις τους να τις δημοσιοποιήσουμε ώστε να τεθούν υπόψιν των κατοίκων της περιοχής.
- Τέταρτον: από τις δράσεις για το περιβάλλον του Δ΄ Κ.Π.Σ. να δεσμευτούν συγκεκριμένα κονδύλια για την στήριξή του.
- Πέμπτο: να ενταχθεί μόνιμα στην χρηματοδότηση των δράσεων για το περιβάλλον, από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, είτε του ΥΠΕΧΩΔΕ είτε του Υπουργείου Περιβάλλοντος εάν και εφόσον διαχωριστεί.
- Έκτο: να απομακρυνθούν άμεσα όλες οι εμπορικές χρήσεις που έχουν εγκατασταθεί στο Πάρκο. Να υπάρξει μελέτη για την λειτουργία χρήσεων προς αναψυχή των επισκεπτών (ήπια) την οποία θα ελέγχει ο φορέας που τελικά θα αναλάβει το Πάρκο που για εμάς δεν μπορεί να είναι άλλος από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Με την προϋπόθεση ότι ο νέος φορέας θα έχει ανεξάρτητο προϋπολογισμό από τους δήμους, με πόρους που δεν θα προέρχονται από τα ήδη πενιχρά οικονομικά τους.
Ο οικονομικός απολογισμός του νέου φορέα που θα δημιουργηθεί θα πρέπει να συζητείται στα δημοτικά συμβούλια των οποίων οι αποφάσεις θα αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του απολογισμού του Πάρκου και θα συμβάλλονται στον αρμόδιο ελεγκτικό μηχανισμό, ο οποίος θα πρέπει να εκδίδει ετήσια την έκθεσή του επί των επιβληθέντων στοιχείων.
Επίσης να δεσμεύονται οι πόροι ή μέρος των πόρων από τα τέλη των ιδιωτών που δραστηριοποιούνται στον ενιαίο χώρο ή να εξετασθεί το ενδεχόμενο επιβολής ειδικού τέλους υπέρ του περιβάλλοντος.
Είναι προφανές ότι μπορούμε να δεχθούμε οποιαδήποτε επιπλέον πρόταση που θα στηρίζεται στις ίδιες με τις παρούσες λογικές.
Ο εθελοντισμός στον οποίο δείχνουν να στρέφονται οι σημερινές διοικήσεις αλλά και οι πολιτικές αρχές, είναι μάλλον επικοινωνιακό και παραπλανητικό τρικ
Διότι:
- Δεν μπορεί να διασφαλιστεί ούτε ο χρόνος προσφοράς της ούτε η επάρκεια της και ποσοτικά αλλά και ποιοτικά.
- Δεν μπορεί να προσλάβει τη μορφή οικονομικής βοήθειας αφού η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της περιοχής χαρακτηρίζονται από χαμηλά εισοδήματα. Ακόμα και αν υπάρξουν παρόμοιες οικονομικές ενισχύσεις θα μπορούν να αποδίδονται και να εγγράφονται στους απολογισμούς του φορέα που θα ελέγχει το Πάρκο.
- Δεν είναι δυνατόν να μετακυλίεται κάθε υποχρέωση των των πολιτικών φορέων στην εθελοντική προσφορά των πολιτών.
Ο εθελοντισμός δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως άλλοθι για την ανικανότητα των διοικούντων να διασφαλίσουν τα κοινωνικά αγαθά όπως είναι και το περιβάλλον.
Η παράταξή μας «Η ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ στους Αγίους Αναργύρους» και ο επικεφαλής της ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΚΗΤΟΠΟΥΛΟΣ θα συνεργαστεί με όλες του τις δυνάμεις αλλά και με όλους τους πολίτες που θέλουν και επιδιώκουν πραγματικά την επίλυση του τεράστιου για την περιοχή μας ζητήματος της επιβίωσης και αναζωογόνησης του Πάρκου.
Η παράταξή μας δεν θα αποτελέσει το άλλοθι για κανένα προκειμένου να κρυφτεί από τις μέχρι τώρα ευθύνες του αλλά και από αυτές που θα προκύψουν στο μέλλον.
ΝΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ
ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΚΟ
ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΠΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΟΝΙΜΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ