Τετάρτη 20 Μαΐου 2009

ΤΟ ΟΝΕΙΔΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΥ

Εκθέτει ανεπανόρθωτα τους Δημάρχους μας , η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» με τα άρθρα της (Αρ. Μπουγάτσου και Κατ. Κατή) επί δύο ολόκληρες ημέρες. Στα φύλα της 19 & 20 /5/2009. Ξεδιπλώνεται συνοπτικά το χρονικό των «σκοτεινών» μεθοδεύσεων και βγάζει στο φως ευθύνες και «συνεργασίες»!
Συγκεκριμένα, κατά την εφημερίδα, η σύμβαση που υπεγράφη στις 26 Απριλίου του 2005 (υπουργός Μιχ. Λιάπης), προέβλεπε κατασκευή μόνο επίγειας γραμμής.
Τον Δεκέμβριο ωστόσο του 2006, το ΣτΕ ΑΚΥΡΩΝΕΙ την υπουργική απόφαση που ήθελε κατασκευή μόνο επίγειας γραμμής και στις επιβαρυμένες περιοχές.
Συνεπώς η «υπογειοποίηση» του προαστιακού –όπως έγινε- δεν οφείλεται σε ενέργειες των Δημάρχων (που δεν προσέφυγαν στο ΣτΕ) αλλά στις ενέργειες των κατοίκων που προσέφυγαν στο ΣτΕ και εκείνο ξεσκέπασε τα καμώματα της ΕΡΓΟΣΕ.
Η απίστευτη αυτή ηγεσία του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ είχαν το θράσος να στείλουν σε δίκη τους πολίτες της περιοχής που μάχονταν ώστε να εφαρμοστεί ο νόμος και να αποτραπεί η αυθαιρεσία τους.
Προσπάθησαν να κάμψουν με μηνύσεις , το φρόνημα των ηρωικών δημοτών προκειμένου να «τρέξουν» τα μη νόμιμα σχέδιά τους.
Δεν θα ξεχάσουμε και την απειλή που δέχθηκαν συνδημότες μας όταν πραγματοποίησαν παράσταση στον τότε υπουργό, ο οποίος αντί άλλης απάντησης τους απείλησε με τα ΜΑΤ.
Είναι προφανές ότι οι «παραχωρήσεις» που έγιναν από τους υπεύθυνους προς τους δημότες ήταν το ελάχιστο αντάλλαγμα που θα μπορούσαν να δώσουν σβήνοντας τις έντονες διαμαρτυρίες τους που προκάλεσαν τελικά το ενδιαφέρον της Δικαιοσύνης και των ΜΜΕ. Έτσι η υπογειοποίηση στο βαθμό που έγινε λειτουργούσε ως πλυντήριο και ασπίδα απέναντι σε αυθαιρεσίες που τελικά αποκαλύφθηκαν.
Η πρώτη σύμβαση που υπεγράφη , προέβλεπε την παράδοση του έργου , σύμφωνα με την «Ε» , τον Δεκέμβριο του 2005.
Έκτοτε δόθηκαν εννέα παρατάσεις εκ των οποίων η τελευταία στις 9 Μαΐου του 2009!!!

«Για τον εξευμενισμό των κατοίκων του Δήμου Αγίων Αναργύρων , στις 3 Νοεμβρίου 2008» ο ΟΣΕ υπογράφει το γνωστό «μνημόνιο» με το Δήμαρχο των Αγίων Αναργύρων που περιλαμβάνει το γκρέμισμα όσων είχαν φτιάξει το 2006 και 2007, οι εργολάβοι.
Το μνημόνιο αυτό, όπως παραδέχεται σήμερα ο υπουργός που το υπέγραψε, ο κ. Χατζηδάκης, «εργολάβος δεν υφίσταται , διότι καμία προκήρυξη δεν έχει γίνει».
Κατά τα άλλα όμως ο Δήμαρχος κ. Σαράντης και ο φιλικός του τύπος μας έσπρωχναν να βγούμε να «υποδεχθούμε» τα 12 εκατ. Ευρώ που του έστελνε ο κ Χατζηδάκης και ο ΟΣΕ!!! Τέτοιο δούλεμα!!!
Αυτά αποκαλύπτει η έγκριτη εφημερίδα με τρόπο που κάνει οδυνηρή τη διαπίστωση ότι χάθηκαν ευκαιρίες και δυνατότητες , επειδή διαχρονικά οι Δημοτικές Διοικήσεις επιθυμούσαν να συνδιαλέγονται «μυστικά» με την ΕΡΓΟΣΕ (γιατί άραγε) και να κρατούν μακριά και με φιλτραρισμένη ενημέρωση τους δημότες αλλά και τους δημοτικούς συμβούλους ώστε να «τρώγεται» εύκολα κάθε «επίσημη» ανακοίνωση από τις «μυστικές» συναντήσεις.
Παρά το γεγονός ότι αυτή η τακτική των Δημάρχων αδίκησε πολλούς συνδημότες μας και δημοτικές παρατάξεις ( Ανεξάρτητη Δημοτική Παρέμβαση και Δημοτική Αναγέννηση) και παραπλάνησε ακόμη και συμβούλους της ίδιας της Διοίκησης, το τραγικό πάθημα δεν έγινε μάθημα.
Η σημερινή Διοίκηση του Δήμου συνεχίζει τις «μυστικές» επαφές με την ΕΡΓΟΣΕ, αποδέχεται τις μεθοδεύσεις της (αγορά χώρου από το 301 για την κατασκευή 5ης γραμμής), την κοπή χιλιάδων δένδρων στις γραμμές και τον Πευκώνα, καταλαμβάνονται πεζοδρόμια και οδόστρωμα, γίνονται εργασίες χωρίς νόμιμη αδειοδότηση και «σκαρώνουν» από κοινού «μνημόνια».
Έστω και αυτή την ύστατη στιγμή, εμείς καλούμε τη Δημοτική Αρχή, να θέσουμε από κοινού όλες οι παρατάξεις, κοινό πλαίσιο διεκδικήσεων απέναντι στο Υπουργείο και τον ΟΣΕ ή τις θυγατρικές του.
Να πάψουμε να δεχόμαστε ως «ιθαγενείς» τα δωράκια τους και να αξιώσουμε ουσιαστικά ανταλάγματα για την πόλη και τους συμπολίτες μας .
ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ να θέσουμε οργανωμένα τις διεκδικήσεις μας και να προτείνουμε συγκεκριμένες λύσεις, ώστε:
· Να παύσει η ομηρία των συμπολιτών μας και των περιουσιών τους κατά μήκος της οδού Κωνσταντινουπόλεως.
· Να παύσει η «κατοχή» εδαφών μας από τον ΟΣΕ , εφόσον εξέλειπαν οι λόγοι της αρχικής τους απαλλοτρίωσης
· Να αντιμετωπιστεί η απειλή της «αξιοποίησής» των χώρων αυτών από εκείνους τους «υπεύθυνους» για τους οποίους σήμερα αποκαλύπτονται τόσο «προβληματικές» συμπεριφορές.
Να μην παραδώσουμε την πόλη μας στα κέφια «τεχνοκρατών», Υπουργών και παρατρεχάμενων.
Να διασφαλίσουμε το δικαίωμα ΟΛΩΝ μας για μία αξιοπρεπή διαβίωση.
Προστασία για το Περιβάλλον μας
Διαφάνεια Και ανθρώπινους όρους ζωής