Δευτέρα 11 Μαΐου 2009

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ 301 Ε.Β.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΟΥ 301 Ε.Β
ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΧΗΣ
ΜΕΘΟΔΙΚΟΣ - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΣ & ΜΑΖΙΚΟΣ

ΟΧΙ ΑΓΩΝΑΣ "ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΣ"


Έστω και τέσσερις μήνες μετά το δημοσίευμα της εφημερίδας μας «ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ» σχετικά με τις εξελίξεις για το 301 Ε.Β, η Διοίκηση Σαράντη αποφάσισε να ασχοληθεί με τις εξελίξεις που η αδράνειά της επέτρεψε να διαμορφωθούν σε βάρος της πόλης μας.
Όπως όλη η πόλη γνωρίζει, για το 301 Ε.Β υπήρξαν δεσμεύσεις της πολιτείας (Ζακολίκος ,υφυπουργός Αμύνης 1985, Κ. Καραμανλής Πρωθυπουργός 2004) για μετεγκατάστασή του και «απόδοση του χώρου στο φυσικό του φορέα που είναι ο Δήμος (Κ. Καραμανλής 2004).
Από τότε μέχρι σήμερα ΚΑΜΙΑ πρόταση και ΚΑΜΙΑ όχληση δεν υπήρξε από το Δήμο προς την πολιτική ηγεσία.
Το Νοέμβριο του 2008 , ο νυν ΥΠΕΘΑ κ. Μεϊμαράκης που εκλέγεται βουλευτής στη Β! περιφέρεια της Αθήνας, ενάντια σε όλες τις προηγούμενες πολιτικές δεσμεύσεις που είχαν δοθεί μέχρι και πρόσφατα, μας γνωστοποιεί ότι «δεν είναι στις προθέσεις του υπουργείου (της κυβέρνησης Καραμανλή) και δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα απομάκρυνσης του 301 Ε.Β από τη σημερινή του θέση.
Υπάρχει ήδη οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για απομάκρυνση των στρατοπέδων από τις πόλεις και δυστυχώς η Δημοτική Αρχή δεν έδειξε κανένα ενδιαφέρον να κατανοήσει τι μπορεί να σημαίνει αυτό και ποια περιθώρια κινήσεων έχει προς την Ε.Ε.
Το ποιο ανησυχητικό είναι ότι έχει γίνει ήδη γνωστό πως το «στρατόπεδο» έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον των «εργολάβων» και για οικοπεδοποίηση (νόμος Παπαντωνίου) και για ΣΔΙΤ (πάρκινγκ σε συνδυασμό με την Πέμπτη γραμμή).
Προθέσεις που «αναλαμβάνουν» να υλοποιήσουν υπουργοί σε όφελος «νταβατζήδων εν αναμονή».
Παρόλο που η περιοχή μας είναι ήδη υποβαθμισμένη , τουλάχιστον από άποψη αστικού πρασίνου, με μόνο 1,7 τ.μ ανά κάτοικο έναντι πολλαπλάσιας πρόβλεψης για τους Ευρωπαίους πολίτες, οι προστιθέμενες χρήσεις (προαστιακός κ.α) στην πόλη μας καταστρέφουν το πράσινο (κοπή δένδρων στον Πευκώνα και στις γραμμές του προαστιακού) με την ανοχή του Δήμου ακόμα και με έλλειψη των απαραίτητων αδειών.
Οι Δημοτικές Αρχές αποδείχθηκαν ανίκανες να αντισταθούν στις απαιτήσεις της ΕΡΓΟΣΕ με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει.
Από τη Διοίκηση Τρίγκα υπήρχε υπόσχεση-δέσμευση από το ΥΠΕΘΑ για απόδοση στο Δήμο , τμήματος του στρατοπέδου (ανάμεσα στους δύο τοίχους , προς τα Μυκονιάτικα) χωρίς ούτε αυτό να διεκδικηθεί από τη Διοίκηση Σαράντη, μέχρι στιγμής
.

Ελπίζουμε η τωρινή κινητοποίηση να μην έχει να κάνει και πάλι με επικοινωνιακό τρικ που ετοιμάζει ο Δήμαρχος.
Εμείς στηρίζουμε και συμμετέχουμε σε όποια έντιμη διεκδίκηση αρθρώνει ο Δήμος μας. Δεν προσφερόμαστε όμως ως «πιόνια» σε πολιτικάντικα κόλπα επικοινωνιακού χαρακτήρα.
Θεωρούμε ότι η Δημοτική Αρχή αδικεί τον τόπο και τους πολίτες όταν κρατά επτασφράγιστα μυστικά τέτοιες υποθέσεις και τις χειρίζεται ερήμην όλων μας.
Πιστεύουμε ότι για τόσο σημαντικά ζητήματα , η Δημοτική Αρχή όφειλε να έχει δημιουργήσει μόνιμες επιτροπές από όλες τις Δημοτικές παρατάξεις με τη συνδρομή επιστημόνων από την τεχνική υπηρεσία του Δήμου ώστε να παρακολουθούνται οι εξελίξεις και να σχεδιάζονται οι απαραίτητες κινήσεις.
Έστω και τώρα όμως , εμείς καλούμε τη Διοίκηση να σταματήσει τα «επικοινωνιακά παίγνια», να σοβαρευτεί και να θέσει τις προϋποθέσεις σοβαρών πρωτοβουλιών, που θα περιλαμβάνουν.
· Τη συγκρότηση τέτοιας επιτροπής, του Δημοτικού Συμβουλίου.
· Την υποβολή σχετικού υπομνήματος , για το 301 Ε.Β , ψηφισμένου από το Δημοτικό Συμβούλιο, προς : τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, τον Πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων της Βουλής.
· Την υποβολή σχετικών ερωτημάτων προς την Ε.Ε ,με επαρκή υποστήριξη στη βάση της οδηγίας της.
· Την εκπόνηση σχετικής πρότασης για την αξιοποίηση του χώρου του στρατοπέδου , μετά την ζητούμενη απομάκρυνσή του.
· Την οργάνωση πιο αποφασιστικών μορφών κινητοποίησης χωρίς να αποκλειστεί και ο πλήρης αποκλεισμός της οδού Δημοκρατίας με επαναλαμβανόμενες κινητοποιήσεις, μέχρι να έχουμε οριστικές δεσμεύσεις από τη πολιτική ηγεσία, στη βάση των διαχρονικών της δεσμεύσεων.

Διατυπώνουμε την ανησυχία μας και τον φόβο μας ότι αν η διεκδίκηση παραμείνει μόνο στο επίπεδο μίας συγκυριακής κινητοποίησης και μόνο, η διεκδίκηση θα είναι ατελέσφορη και θα λειτουργήσει ως «στάχτη στα μάτια» των πολιτών- Δημοτών και μόνο ως άλλο ένα επικοινωνιακό τρικ του Δημάρχου.
Εμείς δεσμευόμαστε να είμαστε παρόντες σε όποιο μακροπρόθεσμο ή άμεσο τρόπο διεκδίκησης προταθεί και προγραμματιστεί .