Πέμπτη 19 Μαρτίου 2009

ΠΑΡΚΟ Α. ΤΡΙΤΣΗΣ … ΚΑΛΛΙΟ ΑΡΓΑ ΠΑΡΑ ΠΟΤΕ. ΑΛΛΑ ΩΣ ΠΟΤΕ;

Το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης, είναι ίσως ο αξιολογότερος αν όχι ο μοναδικός «πνεύμονας» στην περιοχή μας.
Δυστυχώς από τότε που ξεκίνησε η «περιπέτειά του μέχρι σήμερα, οι Διοικήσεις των όμορων Δήμων υπήρξαν σχεδόν αδιάφορες ή ανίκανες να διατηρήσουν και να προστατεύσουν τα «δικαιώματα» του χώρου.
Αυτές οι Δημοτικές Αρχές , μοιράζονται τις ευθύνες της σημερινής θλιβερής πραγματικότητας, αφού οι σημερινοί Δήμαρχοι βρίσκονταν σε θέσεις Προέδρων Δημ. Συμβουλίων ή Αντιδημάρχων στις Διοικήσεις που ανέχθηκαν ή και «κάλυψαν» τις αποφάσεις που οδήγησαν στο σημερινό χάλι!
Παρόλα αυτά και όποιες και αν είναι οι προθέσεις τους –πλησιάζουν άλλωστε οι Δημοτικές εκλογές- εμείς θα τους απευθύνουμε το «εύγε», διατηρώντας σημαντικές επιφυλάξεις και παρακολουθώντας τα πράγματα, όσο το δυνατόν πιο κοντά.
Με πρώτη ματιά λοιπόν , μας ευχαριστεί το γεγονός ότι δόθηκαν κάποιες υποσχέσεις από μέρους της Πολιτείας.
Έτσι αναγνωρίζει τις ευθύνες που ήδη φέρει, για την κατάσταση που περιήλθε το Πάρκο αλλά και τις υποχρεώσεις της για την αποκατάστασή τους. Θα παρακολουθήσουμε και θα τα ξαναπούμε.
Εμβαθύνοντας όμως, θα πρέπει να εκθέσουμε τους προβληματισμούς μας . Και αυτοί έχουν να κάνουν , με τα παρακάτω:
1. Υποσχέσεις παρόμοιες , από την Πολιτεία, έχουν ξαναδοθεί και δεν τηρήθηκαν. Αυτή τη στιγμή η Κυβέρνηση είναι ούτως ή άλλως, πολύ «στριμωγμένη» και ίσως δεν «αντέχει», πρόσθετες πιέσεις.
Οι νέες υποσχέσεις της λοιπόν, δεν μας κάνουν ιδιαίτερα ευτυχισμένους.
2. Η τοποθέτηση , ως προέδρου του Πάρκου, της επικεφαλής του «Οργανισμού της Αθήνας», της κ. Συκιανάκη, μας προκαλεί πρόσθετους προβληματισμού και ερωτηματικά , αφού:
· Ο «Οργανισμός της Αθήνας», είχε εξαρχής εμπλακεί στην μελέτη, την κατασκευή και τη λειτουργία του Πάρκου.
Όμως ούτε τις κακοτεχνίες απέτρεψε, ούτε τις ελλείψεις (π.χ τρενάκι) αντιμετώπισε, ούτε τη βιωσιμότητα του Πάρκου διασφάλισε.
Τις «ελλείψεις» των εργολαβιών τις «πληρώνουμε» σήμερα με την υπαγωγή του Πάρκου στη «μαύρη λίστα» των συγχρηματοδοτούμενων έργων, εκ μέρους της Ε.Ε.
· Η κ. Συκιανάκη, βρέθηκε να συμμετέχει , με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, σε αρκετά ζητήματα περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος, όπως έχει γράψει ο ημερήσιος Τύπος αλλά και πολλά blogs, καταγράφοντας μάλλον αποτυχίες παρά επιτυχίες.
Τι λοιπόν μπορεί να προοιωνίζεται αυτή η τοποθέτηση;
3. Από χρόνια το Πάρκο, υφίσταται «πιέσεις» καταπάτησης, ακόμα και από τον ένα εκ των «αγωνιζόμενων» Δημάρχων. Ποιος λοιπόν θα είναι, στην ουσία, ο δικός τους ρόλος;
4. Οι Δήμαρχοι της περιοχής, τη μόνη «αξιοποίηση» που επιφύλαξαν στο Πάρκο, ήταν οι γνωστές γιορτές και τα πανηγύρια για τα «κούλουμα» ή χοροεσπερίδες για εθνικοτοπικούς συλλόγους (και ψηφοθηρική συλλογή) και στην καλύτερη περίπτωση για εκθέσεις τύπου «bienalle».
Για να μη θυμηθούμε την παραχώρηση του Πάρκου σε μικροπωλητές.
Ποια από αυτές τις δράσεις είναι συμβατή με τον οικολογικό χαρακτήρα του Πάρκου και την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση που οφείλει να προωθεί;
5. Προκαλεί τουλάχιστον γέλιο, το …»ενδιαφέρον» των Δημάρχων για το «πράσινο» του Πάρκου, όταν στους Δήμους, ιδιαίτερα στον δικό μας, το πράσινο αν δεν είναι υπό διωγμό, είναι σίγουρα υπό εγκατάλειψη ή υπό αδιαφορία , υπέρ των… «βραχόκηπων»!
6. Το ΥΠΕΧΩΔΕ, θα ήταν καλό, αντί να κάνει νέες μελέτες (φρέσκο χρήμα) για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της χρόνιας αδιαφορίας του, καλό θα ήταν να κάνει μία μελέτη για το προσωπικό που απαιτείται για τη συντήρηση και τη λειτουργία του Πάρκου και ασφαλώς να αφήσει τα «κόλπα» με τους ιδιώτες .
Να προσλάβει μόνιμο πρoσωπικό με ένταξή του στο φορέα που θα το διαχειρίζεται και να εξασφαλίσει διηνεκώς την απαραίτητη χρηματοδότησή τους.
7. Το «άνοιγμα» που φαίνεται να προωθεί το ΥΠΕΧΩΔΕ , προς τους ιδιώτες, τύπου Λάτση ή «allou fun park» , θα είναι καλό να ΚΛΕΙΣΕΙ ΑΜΕΣΑ και να μην επιχειρήσουν το «ξεπάτωμα» ενός ήδη δημιουργηθέντος βιότοπου για πλήθος αποδημητικών και μη πτηνών.
Τέτοιες χρήσεις είναι ΑΣΥΜΒΑΤΕΣ.
Οι Δήμαρχοι οφείλουν να το αποτρέψουν.
Άλλωστε, ο υπουργός τους χρωστά χάρη, αφού ματαίωσαν την προγραμματισμένη εκδήλωση διαμαρτυρίας κατά της εγκατάλειψης του Πάρκου, αρκούμενοι σε νέες υποσχέσεις .
Εν τέλει , θα έπρεπε κάποια στιγμή, να γίνει ουσιαστικός απολογισμός για τα «πεπραγμένα» κατά την φάση κατασκευής του, που όμως οι Δήμαρχοι φαίνονται να μην επιθυμούν, αφού αδιαμαρτύρητα «παρέλαβαν.
Οι «αμαρτίες» μάλλον είναι πολλές και βαριές, αφού το Πάρκο» έχει τεθεί στη «μαύρη λίστα» της Ε.Ε, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να διεκδικηθεί ουδεμία νέα χρηματοδότηση.
Και τουλάχιστον για εξοικονόμηση ενέργειας, υπάρχουν δράσεις που το Πάρκο θα μπορούσε να φιλοξενήσει, εναρμονισμένα πλήρως με το χαρακτήρα του, της «περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης».
Δυστυχώς διαπιστώνουμε ότι το «Πάρκο» έχει μεταβληθεί σε επικοινωνιακό «δεδομένο» το οποίο ανεπιτυχώς «αξιοποιούν οι Δήμαρχοι.
Αντί λοιπόν για γενικόλογες κινητοποιήσεις και επικίνδυνη «μελετολογία», οι Δήμαρχοι θα ήταν προτιμότερο να έχουν καταθέσει ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ προτάσεις για τη σωτηρία και τη βιωσιμότητα του Πάρκου.
Και δεν τις έχουν παρουσιάσει, τουλάχιστον ως τώρα.
Γιατί , άλλο ένα παιχνίδι υποκρισίας και «επικοινωνίας» θα στοιχίσει πανάκριβα στον τόπο και τους πολίτες του.