Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2009

ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΥΜΕ ΣΩΣΤΑ;

Γράφει η Κατερίνα Αγγ. Παναγιωτοπούλου(BA, MSc Environmental Management &Protection)

Μία ‘εξόρμηση’ στους μπλε κάδους (τους κάδους ανακύκλωσης) που βρίσκονται σε όλες σχεδόν τις γειτονιές του δήμου μας, και θα διαπιστώσουμε ότι δεν έχουμε εξοικειωθεί ακόμα με την συνήθεια που ονομάζεται ανακύκλωση. Ανοίγοντας έναν τέτοιο κάδο κανείς μπορεί να βρει ότι φανταστεί. Οι περισσότεροι από εμάς δεν γνωρίζουν τι ακριβώς πρέπει να πετάμε στους μπλε κάδους.
Να λοιπόν κάποιες βασικές συμβουλές που θα κάνουν πιο ευχάριστη την συνήθεια αυτή:

Βασική μας έννοια είναι να καθαρίζουμε όλες τις συσκευασίες πριν τις πάμε στον κάδο ανακύκλωσης. Οι βρώμικες συσκευασίες αυξάνουν το μικροβιακό φορτίο των απορριμμάτων και εκθέτουν σε κίνδυνο μολύνσεων τους εργαζομένους στα κέντρα διαλογής. Δεν χρειάζεται σχολαστικό καθάρισμα και άσκοπη σπατάλη νερού. Αρκεί ένα απλό σκούπισμα με τη χαρτοπετσέτα που χρησιμοποιήσαμε ή ένα μικρό ξέπλυμα.

Μη ξεχνάμε: Τα σκουπίδια πρέπει να είναι χύμα στους μπλε κάδους. Βέβαια αυτό θα ήταν εφικτό αν οι κάδοι άδειαζαν κάθε μέρα και δεν ξεχείλιζαν με σφιχτοδεμένες σακούλες με ανακυκλώσιμες συσκευασίες. Όταν λοιπόν πετυχαίνουμε τον κάδο άδειο αδειάζουμε μέσα την σακούλα με τα ανακυκλώσιμα. Αν είναι γεμάτος αφήνουμε τη σακούλα πάνω ελαφρώς δεμένη.

Η λογική της ανακύκλωσης θέλει τα υλικά να είναι όσο πιο διαχωρισμένα γίνεται. Έτσι διευκολύνουμε και το έργο του υπαλλήλου στο κέντρο διαλογής. Με άλλα λόγια, καλό θα είναι να ξεχωρίσουμε το χαρτί από το πλαστικό σε μια συσκευασία, το πλαστικό καπάκι από το γυάλινο μπουκάλι. Και φυσικά αφού ξεχωρίσουμε το χαρτί της σοκολάτας από το αλουμινόχαρτο μην τα τσαλακώσουμε.

Εξοικονομούμε χώρο αν συμπιέσουμε τα πλαστικά μπουκάλια, τις χάρτινες συσκευασίες και τα κουτιά.

ΤΙ ΔΕΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΥΜΕ στους μπλε κάδους :
- Τις βιοδιασπώμενες σακούλες . Αυτές περιέχουν υλικά μη ανακυκλώσιμα και αν αναμιχθούν με ανακυκλώσιμα καθιστούν όλο το φορτίο άχρηστο προς ανακύκλωση. Καλό είναι αυτές να τις χρησιμοποιούμε για τα υπόλοιπα απορρίμματα που καταλήγουν στους συμβατικούς κάδους σκουπιδιών.
- Μικρά κομμάτια χαρτί, εφημερίδων , εισιτήρια. Δεν υπάρχει μέριμνα ακόμα για τον τρόπο Ανακύκλωσής τους.
- Χρησιμοποιημένες χαρτοπετσέτες, χαρτομάντιλα, αποτσίγαρα.
- Άλλα είδη απορριμμάτων (διαφορετικού συστήματος ανακύκλωσης/διαχείρισης):
Οι μπαταρίες, οι ηλεκτρονικές και ηλεκτρικές συσκευές , φάρμακα, φυτοφάρμακα, ρούχα, οικοδομικά υλικά, παλιά έπιπλα, ελαστικά, μέταλλα, οργανικά υπολείμματα τροφών και κλαδιά από δέντρα, κι άλλα.

ΤΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΥΜΕ (στους μπλε κάδους)
- Χαρτί
- Συσκευασίες από αλουμίνιο: κουτάκια από αναψυκτικά και μπύρες, κονσέρβες κ.α.
- Πλαστικές συσκευασίες και πλαστικά αντικείμενα
- Όλες τις γυάλινες συσκευασίες
- Συσκευασίες τετραπακ
- Ξύλινες συσκευασίες, δίσκους CD, DVD

Ανακυκλώνοντας, λοιπόν, ότι πιστεύουμε ότι δεν μας είναι χρήσιμο πλέον, συμβάλουμε στην προστασία του πλανήτη, στη μείωση της εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων, στην καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Το ιδανικό φυσικά θα ήταν μία κοινωνία χωρίς απορρίμματα. Η καλύτερη συμβουλή λοιπόν για τα απορρίμματα μας;
Τα 3Rs = Reduse, Reuse, Recycle.
Δηλαδή:
1ον: Μείωση, 2ον:Επαναχρησιμοποίηση, κ’ 3ον: Ανακύκλωση


Η Κατερίνα Παναγιωτοπούλου είναι Περιβαλλοντολόγος με ειδικότητα στην Περιβαλλοντική Διαχείριση και Εκπαίδευση, και Επιπλοποιός.