Τρίτη 9 Ιουνίου 2009

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΛΟΓΙΚΗ ΤΗΣ ΑΠΟΧΗΣ

Στις προχθεσινές Ευρωεκλογές παρά την αδιάψευστη σειρά κατάταξης των κομμάτων, που ανταγωνίστηκαν στη διαδικασία, το υψηλότατο ποσοστό αποχής μαρτυρά ότι πολύ μεγάλο μέρος πολιτών δεν εμπιστεύονται ούτε τις προθέσεις ούτε τα «σχέδια» των πολιτικών κομμάτων, για τα ζητήματα της εκπροσώπησης της χώρας μας στην Ε.Ε ,όπου λαμβάνονται συνεχώς αποφάσεις που αφορούν και στην καθημερινότητά μας.
Ανεξάρτητα με την επιτυχία ή την αποτυχία που κατέγραψαν στις πρόσφατες εκλογές ,ως ποσοστά, κατέγραψαν και συγκεκριμένους αριθμούς ψήφων που για πολλούς ήταν μικρότερος από προηγούμενες εκλογές.
Βεβαίως μεγάλος νικητής αναδείχθηκε το ΠΑ.ΣΟ.Κ ενώ επιτυχημένη πορεία κατέγραψαν το ΛΑΟΣ και οι Οικολόγοι.
Το Κ.Κ.Ε διατήρησε τα ποσοστά του και την τρίτη θέση ενώ η Ν.Δ έχασε την πρώτη θέση, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια.
Ο ΣΥΝ (ΣΥΡΙΖΑ) αν και δεν φαίνεται να έχασε σε ποσοστά , έχασε ως τόσο την τέταρτη θέση από το ΛΑΟΣ.
Οι Οικολόγοι εισέρχονται για πρώτη φορά στην Ευρωβουλή.
Τα δύο μεγάλα κόμματα εκλέγουν από οκτώ Ευρωβουλευτές, το ΚΚΕ και το ΛΑΟΣ από δύο ενώ ΣΥΡΙΖΑ και Οικολόγοι ,από έναν.
Σύμφωνα με αυτά μπορεί να ειπωθεί ότι «και βγήκαν όλοι νικητές και χάσαν όλοι οι άλλοι».
Έχασαν δηλαδή ουσιαστικά εκείνοι που προτίμησαν την αποχή. Διότι ναι μεν έβγαλαν το θυμό τους αλλά δεν τον έστρεψαν κατά εκείνων που τους ανάγκασαν να θυμώσουν. Αντίθετα από αύριο , οι «παραγωγοί θυμού» ξαναπιάνουν δουλειά και οι απέχοντες θα αναγκάζονται να ξαναθυμόσουν.
Η πικρία, ο θυμός και όποια άλλη δυσάρεστη κατάσταση δημιουργείται στους πολίτες θα πρέπει να μην καταπνίγεται και να αδρανοποιείται στη λογικά της αποχής. Είναι πολύ σημαντικό να βρεθεί τρόπος οργανωμένης έκφρασής τους από πρωτοβουλίες που δεν δέχονται να ενταχθούν στο σύστημα της απαξίωσης και της διατήρησης μιας υποβαθμισμένης λειτουργίας της Δημοκρατίας.
Στο επόμενο διάστημα , όπως όλα δείχνουν ,θα κληθούμε και πάλι στις κάλπες και για Εθνικές εκλογές (ενδεχομένως) αλλά και για Δημοτικές εκλογές (κατά βεβαιότητα). Δεν πρέπει να αιφνιδιαστούμε.
Θα πρέπει έγκαιρα να ζυγίσουμε τις αποφάσεις μας και να δώσουμε τα μηνύματα που επιθυμούμε με τρόπο που θα πρέπει να καθιστά σαφές ότι οι πολίτες δεν δέχονται να γίνονται υποχείρια κομματικών και μόνο σκοπιμοτήτων.
Θα πρέπει όπου μπορούμε να δημιουργούμε μόνοι μας τις συνθήκες που μας εκφράζουν και όχι να επιτρέπουμε να μας χρησιμοποιούν κομματικά χαλκεία σε όφελος των γνωστών «κομματικών κολάκων» .
Για να βρει η πολιτική την χαμένη της αξιοπιστία οφείλει να υπηρετεί τους στόχους που εξαγγέλλει και να αναδεικνύει έντιμους και αξιόπιστους εκπροσώπους.
Η κομματική υποτέλεια των χρισμάτων δρα μόνο ως συντηρητικό της πολιτικής υποβάθμισης.