Κυριακή 29 Μαρτίου 2009

ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΘΕΙ ΚΑΙ Η ΓΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΚ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ

Ένα βήμα μπροστά μπορεί να πάει ο δήμος μας με το πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» που θα βοηθήσει την εξοικονόμηση ενέργειας της τάξης του 10% έως και 40%.
Η χρηματοδότηση σε ποσοστό 70%, αφορά τη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και το υπόλοιπο 30% αφορά ίδια κεφάλαια των δήμων.
Οφείλουμε όμως να επισημάνουμε ότι ο δήμος Αγίων Αναργύρων είναι από τους πρωτοπόρους της λεγόμενης «πράσινης» ενέργειας αφού εδώ και χρόνια λειτουργεί ανάλογο πρόγραμμα μέσω του ΚΕΚ αλλά σπάνια έχει αξιοποιηθεί λόγω οικονομικών προβλημάτων.
Στο Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης Αγίων Αναργύρων υλοποιείται πρόγραμμα συνεχιζόμενης κατάρτισης με γενικό τίτλο: «Συστήματα Αξιοποίησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας».

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τα παρακάτω τμήματα:
«Εγκαταστάσεις Ανεμογεννητριών και Αιολικών Πάρκων», «Εγκαταστάσεις Φωτοβολταϊκών Συστημάτων», «Ηλιακά Συστήματα Θέρμανσης – Ψύξης» και «Εσωτερικές Εγκαταστάσεις Φυσικού Αερίου».
Το πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει θεωρητικό και πρακτικό μέρος.
Επίσης, οι σπουδαστές ασκούνται σε λογισμικά πακέτα υπολογισμού και προσομοίωσης εγκαταστάσεων. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με εργαστηριακές ασκήσεις και επισκέψεις αντίστοιχους βιομηχανικούς χώρους

Έχει χρέος λοιπόν η δημοτική αρχή να μπορέσει μαζί με το πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ να εκμεταλλευτεί τις γνώσεις και τις μελέτες του ΚΕΚ Αγίων Αναργύρων.

Να το ενισχύσει οικονομικά, να στηρίξει τους ανθρώπους που ασχολούνται και να σχεδιάσει την ηλεκτροδότηση δημοτικών κτιρίων,πλατείες,κεντρικών οδών και άλλων κοινόχρηστων χώρων.
Επίσης με την κατάλληλη οργάνωση μπορεί να καταφέρει και την ηλεκτροδότηση του Πάρκου με τέτοιο τρόπο που περιβάλλον και άνθρωπος θα είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι.

Τρίτη 24 Μαρτίου 2009

ΣΥΣΩΜΗ Η ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ

Σύσσωμη η δημοτική ομάδα της ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ βρέθηκε στα νέα γραφεία της που βρίσκονται στην οδό Αγίων Αναργύρων 28 (2ος όροφος) και συζήτησε αναλυτικά για όσα συμβαίνουν στον δήμο.
Οι προβληματισμοί των στελεχών της ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ είναι και προβληματισμοί του κάθε δημότη που βιώνει καθημερινά μια οδυνηρή κατάσταση στη πόλη χωρίς να υπάρχει ελπίδα ανάκαμψης.
Στα δύο και πλέον χρόνια διοίκησης Σαράντη οι δημοτικοί φόροι αυξήθηκαν κατά 16%, πάρθηκαν τέσσερα δάνεια που υποθηκεύουν το μέλλον της πόλης,καταστράφηκε πολύτιμο πράσινο για την περιοχή,οι ελεύθεροι χώροι δεν διεκδικήθηκαν ποτέ ,το 301 γίνεται γαργάρα και επιβλήθηκαν για πρώτη φορά τροφεία στους παιδικούς σταθμούς.
Αναλαμβάνουν πλέον δράση και πρωτοβουλίες παλιά και νέα μέλη της παράταξης και αποφασίστηκε να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να κοινοποιηθεί στους δημότες το πρόγραμμα δράσης και οι προτάσεις της ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ για την πόλη των Αγίων Αναργύρων.
Τα νέα γραφεία θα λειτουργούν καθημερινά από τις 18:00- 21:00 (εκτός Σαββατοκύριακου) και μπορούν όλοι οι πολίτες να ομιλούν με τα μέλη της παράταξης ,να κάνουν τις δικές τους προτάσεις και να καταθέτουν προβληματισμούς και απορίες για το μέλλον της πόλης.

Πέμπτη 19 Μαρτίου 2009

ΠΑΡΚΟ Α. ΤΡΙΤΣΗΣ … ΚΑΛΛΙΟ ΑΡΓΑ ΠΑΡΑ ΠΟΤΕ. ΑΛΛΑ ΩΣ ΠΟΤΕ;

Το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης, είναι ίσως ο αξιολογότερος αν όχι ο μοναδικός «πνεύμονας» στην περιοχή μας.
Δυστυχώς από τότε που ξεκίνησε η «περιπέτειά του μέχρι σήμερα, οι Διοικήσεις των όμορων Δήμων υπήρξαν σχεδόν αδιάφορες ή ανίκανες να διατηρήσουν και να προστατεύσουν τα «δικαιώματα» του χώρου.
Αυτές οι Δημοτικές Αρχές , μοιράζονται τις ευθύνες της σημερινής θλιβερής πραγματικότητας, αφού οι σημερινοί Δήμαρχοι βρίσκονταν σε θέσεις Προέδρων Δημ. Συμβουλίων ή Αντιδημάρχων στις Διοικήσεις που ανέχθηκαν ή και «κάλυψαν» τις αποφάσεις που οδήγησαν στο σημερινό χάλι!
Παρόλα αυτά και όποιες και αν είναι οι προθέσεις τους –πλησιάζουν άλλωστε οι Δημοτικές εκλογές- εμείς θα τους απευθύνουμε το «εύγε», διατηρώντας σημαντικές επιφυλάξεις και παρακολουθώντας τα πράγματα, όσο το δυνατόν πιο κοντά.
Με πρώτη ματιά λοιπόν , μας ευχαριστεί το γεγονός ότι δόθηκαν κάποιες υποσχέσεις από μέρους της Πολιτείας.
Έτσι αναγνωρίζει τις ευθύνες που ήδη φέρει, για την κατάσταση που περιήλθε το Πάρκο αλλά και τις υποχρεώσεις της για την αποκατάστασή τους. Θα παρακολουθήσουμε και θα τα ξαναπούμε.
Εμβαθύνοντας όμως, θα πρέπει να εκθέσουμε τους προβληματισμούς μας . Και αυτοί έχουν να κάνουν , με τα παρακάτω:
1. Υποσχέσεις παρόμοιες , από την Πολιτεία, έχουν ξαναδοθεί και δεν τηρήθηκαν. Αυτή τη στιγμή η Κυβέρνηση είναι ούτως ή άλλως, πολύ «στριμωγμένη» και ίσως δεν «αντέχει», πρόσθετες πιέσεις.
Οι νέες υποσχέσεις της λοιπόν, δεν μας κάνουν ιδιαίτερα ευτυχισμένους.
2. Η τοποθέτηση , ως προέδρου του Πάρκου, της επικεφαλής του «Οργανισμού της Αθήνας», της κ. Συκιανάκη, μας προκαλεί πρόσθετους προβληματισμού και ερωτηματικά , αφού:
· Ο «Οργανισμός της Αθήνας», είχε εξαρχής εμπλακεί στην μελέτη, την κατασκευή και τη λειτουργία του Πάρκου.
Όμως ούτε τις κακοτεχνίες απέτρεψε, ούτε τις ελλείψεις (π.χ τρενάκι) αντιμετώπισε, ούτε τη βιωσιμότητα του Πάρκου διασφάλισε.
Τις «ελλείψεις» των εργολαβιών τις «πληρώνουμε» σήμερα με την υπαγωγή του Πάρκου στη «μαύρη λίστα» των συγχρηματοδοτούμενων έργων, εκ μέρους της Ε.Ε.
· Η κ. Συκιανάκη, βρέθηκε να συμμετέχει , με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, σε αρκετά ζητήματα περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος, όπως έχει γράψει ο ημερήσιος Τύπος αλλά και πολλά blogs, καταγράφοντας μάλλον αποτυχίες παρά επιτυχίες.
Τι λοιπόν μπορεί να προοιωνίζεται αυτή η τοποθέτηση;
3. Από χρόνια το Πάρκο, υφίσταται «πιέσεις» καταπάτησης, ακόμα και από τον ένα εκ των «αγωνιζόμενων» Δημάρχων. Ποιος λοιπόν θα είναι, στην ουσία, ο δικός τους ρόλος;
4. Οι Δήμαρχοι της περιοχής, τη μόνη «αξιοποίηση» που επιφύλαξαν στο Πάρκο, ήταν οι γνωστές γιορτές και τα πανηγύρια για τα «κούλουμα» ή χοροεσπερίδες για εθνικοτοπικούς συλλόγους (και ψηφοθηρική συλλογή) και στην καλύτερη περίπτωση για εκθέσεις τύπου «bienalle».
Για να μη θυμηθούμε την παραχώρηση του Πάρκου σε μικροπωλητές.
Ποια από αυτές τις δράσεις είναι συμβατή με τον οικολογικό χαρακτήρα του Πάρκου και την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση που οφείλει να προωθεί;
5. Προκαλεί τουλάχιστον γέλιο, το …»ενδιαφέρον» των Δημάρχων για το «πράσινο» του Πάρκου, όταν στους Δήμους, ιδιαίτερα στον δικό μας, το πράσινο αν δεν είναι υπό διωγμό, είναι σίγουρα υπό εγκατάλειψη ή υπό αδιαφορία , υπέρ των… «βραχόκηπων»!
6. Το ΥΠΕΧΩΔΕ, θα ήταν καλό, αντί να κάνει νέες μελέτες (φρέσκο χρήμα) για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της χρόνιας αδιαφορίας του, καλό θα ήταν να κάνει μία μελέτη για το προσωπικό που απαιτείται για τη συντήρηση και τη λειτουργία του Πάρκου και ασφαλώς να αφήσει τα «κόλπα» με τους ιδιώτες .
Να προσλάβει μόνιμο πρoσωπικό με ένταξή του στο φορέα που θα το διαχειρίζεται και να εξασφαλίσει διηνεκώς την απαραίτητη χρηματοδότησή τους.
7. Το «άνοιγμα» που φαίνεται να προωθεί το ΥΠΕΧΩΔΕ , προς τους ιδιώτες, τύπου Λάτση ή «allou fun park» , θα είναι καλό να ΚΛΕΙΣΕΙ ΑΜΕΣΑ και να μην επιχειρήσουν το «ξεπάτωμα» ενός ήδη δημιουργηθέντος βιότοπου για πλήθος αποδημητικών και μη πτηνών.
Τέτοιες χρήσεις είναι ΑΣΥΜΒΑΤΕΣ.
Οι Δήμαρχοι οφείλουν να το αποτρέψουν.
Άλλωστε, ο υπουργός τους χρωστά χάρη, αφού ματαίωσαν την προγραμματισμένη εκδήλωση διαμαρτυρίας κατά της εγκατάλειψης του Πάρκου, αρκούμενοι σε νέες υποσχέσεις .
Εν τέλει , θα έπρεπε κάποια στιγμή, να γίνει ουσιαστικός απολογισμός για τα «πεπραγμένα» κατά την φάση κατασκευής του, που όμως οι Δήμαρχοι φαίνονται να μην επιθυμούν, αφού αδιαμαρτύρητα «παρέλαβαν.
Οι «αμαρτίες» μάλλον είναι πολλές και βαριές, αφού το Πάρκο» έχει τεθεί στη «μαύρη λίστα» της Ε.Ε, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να διεκδικηθεί ουδεμία νέα χρηματοδότηση.
Και τουλάχιστον για εξοικονόμηση ενέργειας, υπάρχουν δράσεις που το Πάρκο θα μπορούσε να φιλοξενήσει, εναρμονισμένα πλήρως με το χαρακτήρα του, της «περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης».
Δυστυχώς διαπιστώνουμε ότι το «Πάρκο» έχει μεταβληθεί σε επικοινωνιακό «δεδομένο» το οποίο ανεπιτυχώς «αξιοποιούν οι Δήμαρχοι.
Αντί λοιπόν για γενικόλογες κινητοποιήσεις και επικίνδυνη «μελετολογία», οι Δήμαρχοι θα ήταν προτιμότερο να έχουν καταθέσει ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ προτάσεις για τη σωτηρία και τη βιωσιμότητα του Πάρκου.
Και δεν τις έχουν παρουσιάσει, τουλάχιστον ως τώρα.
Γιατί , άλλο ένα παιχνίδι υποκρισίας και «επικοινωνίας» θα στοιχίσει πανάκριβα στον τόπο και τους πολίτες του.

Σάββατο 14 Μαρτίου 2009

ΟΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ.!

Μεγάλη συνέντευξη έδωσε στην εφημερίδα «Δημοτικός Τύπος» ο δήμαρχος Νίκος Σαράντης.
Επισημάναμε τις εξής απαντήσεις του δημάρχου και τις σχολιάζουμε.

Δήμαρχος:"Λειτουργούμε πύλη διαδικτυακής αμφίδρομης πληροφόρησης…"
- Αλήθεια ; και γιατί δεκάδες δημότες διαμαρτύρονται ότι επιχείρησαν να εξυπηρετηθούν μέσω διαδικτύου αλλά δεν τα κατάφεραν.

Δήμαρχος για τα έργα του προαστιακού:
«Τα έργα αυτά θα αλλάξουν την εικόνα της πόλης…Χρησιμοποιώντας και τα άλλα μέσα σταθερής τροχιάς».
- Μέσο σταθερής τροχιάς είναι και το τραμ και δεν γίνεται κουβέντα για τους χώρους του ΟΣΕ. Θα ξηλωθούν ο γραμμές ή όχι;
Δήμαρχος:
«Η πόλη είναι ένα απέραντο εργοτάξιο…»
- Εννοεί μάλλον τα έργα της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ γιατί τα υπόλοιπα είναι έργα της προηγούμενης διοίκησης.
Δήμαρχος:
«Η κυβέρνηση οφείλει 1.342.515 ευρώ στο δήμο για μισθούς...»
- Πότε τα διεκδίκησε, πότε αγωνίστηκε και πότε κινητοποίησε τους δημότες για να διαμαρτυρηθούν ώστε να αναγκαστεί η κυβέρνηση να δώσει τα οφειλόμενα.
Προτίμησε όμως να ευχαριστεί μέσα στο δημοτικό συμβούλιο τους υπουργούς της κυβέρνησης που κατηγορεί ότι χρωστάει στο δήμο λεφτά.
Έξεις, αφίξεις δηλαδή.
Δήμαρχος:
«Νοικοκυρεύομαι τα οικονομικά..»
- Φυσικά με δάνεια ,αυξήσεις δημοτικών τελών ,επιβολή τροφείων…
Δήμαρχος:
«Η καθαριότητα εκσυγχρονίζεται…»
- Πρόσφατα είναι τα δημοσιεύματα από μεγάλες εφημερίδες(Παρόν,Αξία) για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στη πόλη των Αγίων Αναργύρων.
Υπάρχουν κι άλλα σημεία που μπορούμε να σχολιάσουμε σ΄αυτή την συνέντευξη αλλά θα προτιμήσουμε να αναφερθούμε στη ρήση του Αϊνστάιν.
"Το ψέμα υψώθηκε και έγινε ευγένεια,στα χέρια της πολιτικής".

Δευτέρα 9 Μαρτίου 2009

ΓΙΟΡΤΗ...ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ

Η Φιλαρμονική στο δήμο των Αγίων Αναργύρων κλείνει 50 χρόνια ζωής και αποτελεί για την πόλη και τους κατοίκους της ένα πραγματικό κόσμημα.
Μπορεί η Φιλαρμονική να γιορτάζει δυστυχώς όμως δεν γιορτάζουν οι μουσικοί και τα παιδιά που την αποτελούν ή καλύτερα όσοι της έχουν απομείνει.
Οι συνθήκες που δουλεύουν είναι τραγικές αφού στην ουσία δεν υπάρχει επαρκής θέρμανση για το χειμώνα αλλά και το καλοκαίρι δεν υπάρχει η ανάλογη δροσιά ενώ το κτίριο που τους στεγάζει βρίσκεται σε κακή κατάσταση κυρίως από την υγρασία που έχει δημιουργήσει σοβαρές ζημιές.
Τα εναπομείναντα παιδιά δεν βρίσκουν το ανάλογο κουράγιο για να παρακολουθήσουν τα μαθήματα των δασκάλων τους σε σημείο μέσα σε λίγα χρόνια τα μισά να έχουν εγκαταλείψει οριστικά την Φιλαρμονική.
Οι στολές και τα όργανα έχουν να ανανεωθούν πολλά χρόνια και τα παιδιά καταβάλουν φιλότιμες προσπάθειες για να αντεπεξέλθουν στις λιτανείες,στις παρελάσεις και όπου αλλού τους καλεί η δημοτική αρχή για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.
Επίσης υπάρχει και το πρόβλημα με τις συμβάσεις όσων ασχολούνται πολλά χρόνια με την Φιλαρμονική και με την ανασφάλεια να επιδεινώνει το ήδη υπάρχον πρόβλημα.
Είναι η ώρα πλέον για την δημοτική αρχή σε συνεργασία με τον σύλλογο φίλων της Φιλαρμονικής να δώσουν πραγματικές και άμεσες λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ένα από τα πιο ιστορικά κομμάτια του δήμου.

Τρίτη 3 Μαρτίου 2009

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟΠΙΚΟ ΕΚΔΟΤΗ

Σε μια σοβαρή καταγγελία προχώρησε στο δημοτικό συμβούλιο ο εκδότης της τοπικής εφημερίδας "Eνεργός Πολίτης" κος Μπολώτας.
Ο τοπικός εκδότης κατήγγειλε πως οι εφημερίδες που άφησε στη θυρίδα που υπάρχει εντός του δημαρχείου για τα τοπικά έντυπα μέσα σε λίγα λεπτά «εξαφανίστηκαν» υπονοώντας βέβαια ότι κάποιοι την πέταξαν στα σκουπίδια.
Μάλιστα ο τοπικός εκδότης κατήγγειλε κι άλλα παρόμοια περιστατικά ενώ υποστήριξε ότι έχει και ντοκουμέντα που αποδεικνύουν το σαμποτάζ της εφημερίδας του.
Επίσης τόσο ο κος Νικητόπουλος όσο και ο κος Ραυτόπουλος αναρωτήθηκαν απευθυνόμενοι προς τον Πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου ότι κάτι παρόμοιο με την άμεση εξαφάνιση των τοπικών εφημερίδων από τον δημαρχείο ισχύει και για τις δικές τους εφημερίδες.
Ο δήμαρχος φυσικά καταδίκασε το γεγονός και υποστήριξε ότι δεν μπορεί ο δήμος να κάνει τον χωροφύλακα στις θυρίδες για τα τοπικά έντυπα.
Εμείς πάντως απορούμε γιατί μία συγκεκριμένη εφημερίδα δεν λείπει ποτέ από τις θυρίδες του δήμου;
Τόσο καλό φύλακα έχει κύριε δήμαρχε;